luni, 7 martie 2011

MINUNATELE FLORI-AZI,FREZIA!

„…Inima zvacni si se opri in loc. Nu se mai auzea nici un zgomot, insa in camera plutea o unda de parfum distinct, imbatator. Era parfumul florilor de frezia”.



Asa se incheie, plin de infrigurare si de speranta, celebrul roman al lui A.J.Cronin, “Gran Canaria”. Frezia, simbol al misterului si al fascinatiei pentru taina, dar si al suavitatii si fragilitatii, isi ofera mirificul parfum doar daca e inconjurat de dragostea si caldura celor din jur.


Frezia este originara din Africa meridionala. Timp de secole a fost o floare ale carei frumusete, culoare si parfum au fost neglijate. A aparut in Europa pe la sfarsitul secolului al XIX-lea, denumirea ei fiind un omagiu adus de catre un botanist medicului german H.Th.Freese.

Tocmai pentru faptul ca frezia nu are o memorie istorica, mai exact, nu exista marturii clare privind descoperirea sa, a fost considerata floarea ce simbolizeaza misterul. Iar taina ei se refera la faptul ca nu isi elibereaza mirosul atat de imbatator, de inconfundabil si de atragator, decat intr-un ambient prietenos, atat ca temperatura si umiditate, cat si ca emotia cu care este ingrijita.

Frezia face poarte din familia Iridaceae, fiind o planta erbacee perena. Acestui gen apartin circa 15 specii botanice. in Italia, spre exemplu, frezia galbena creste spontan, iar in Olanda, Suedia si Danemarca se cultiva multe varietati de frezia ale caror culori sunt pale si mirosul delicat.

Frezia este o planta bulboasa, care se cultiva atat in exterior (cand clima o permite) cat si in intrior. in zonele cu clima rece se planteaza bulbii-tuberi in gradini sau in ghivece primavara pentru a se obtine inflorescente in timpul verii. Toamna se extrag bulbii din pamant si se pastreaza intr-un loc racoros si adapostit pana la primavara viitoare.

In zonele cu ierni mai blande cultura incepe cu introducerea bulbilor-tuberi in pamant la sfarsitul sezonului. Inflorescenta se produce in sezonul urmator, pe parcursul primaverii. Bulbii-tuberi se pot lasa ingropati pe perioada intregului an.

Fiecare bulb produce un mic ciuf de frunze in forma de panglica, drepte, destul de rigide si carnoase, colorate in verde inchis. Din mijlocul funzelor, vara, se dezvolta o tulpina subtire si dreapta, usor ramificata, ce prezinta faimoasele sale flori.

Florile sale parfumate sun reunite pe o singura parte a spicului, acesta mladiindu-se spre orizontala. Aceasta planta se cultiva de multi ani, multe dintre specii, cu flori foarte mari si cu o tinuta compacta, constituind o preocupare aparte a gradinarilor, specializati in cultivarea freziilor pe care le vor vinde ca fire taiate.

Hibrizii derivati din specia Freesia refracta, cu florile de culoare crem, si Freesia armstrongii, cu inflorescenta roz, reprezinta acum o gama foarte larga de culori, de la alb la galben, de la roz la albastru, de la rosu la portocaliu. Florile de frezia sunt utilizate pentru a infrumuseta gradinile sau ca fire taiate, comercializata iarna si primavara, mai rar cultivate in ghivece. Este floarea celor nascuti in zodia Sagetatorului. Se utilizeaza in industria parfumurilor si in medicina.

Frezia trebuie expusa in zone foarte luminoase, chiar si sub incidenta directa a razelor de soare. Iarna supravietuieste la o temperatura minima de 5ºC, dar ii merge mult mai bine daca este pastrata la 10-15ºC. Primavara temperatura trebuie sa creasca pana la 18-20ºC. Pentru cultivarea in ghivece, temperatura nu va scadea sub 9ºC. in peioadele cele mai calde, se poate ajunge pana la 24ºC.

Terenul trebuie sa fie profund, moale si bine drenat. Dotat cu ingrasamant natural si cu fertilizanti complecsi in doze de 40-50 grame pe metru patrat de pamant. Se recomanda utilizarea unui pamant universal, amestecat cu o buna cantitate de nisip si putin ingrasamant de grajd bine maturat. Daca se planteaza in vase, substratul devine important: se va utiliza un mixt in parti egale de pamant, turba si nisip pentru drenaj.

Terenul in care se cultiva frezia nu trebuie sa se usuce prea tare: trebuie sa fie bine irigat, cu regularitate, fara excese pana la aparitia inflorescentei, moment in care cantitatea de apa de udat va creste. in timpul fazei de irigare, frunzele nu vor fi stropite cu apa.

In lunile iunie si iulie, pana la disparitia florilor, se uda cand terenul este uscat, la fiecare 3 zile. Din momentul in care florile incep sa se vestejeasca se suspenda udarea pentru a permite cormilor sa intre in repaus vegetativ. in perioada vegetativa se va adminsitra plantei ingrasamant pentru plante cu flori, dizolvat in apa de udare, la fiecare 10-15 zile.

Inmultirea freziei se face prin seminte sau prin bulbi la inceputul primaverii pentru o inflorescenta estiva. Semintele trebuie sa fie introduse in apa la o temperatura de 22ºC, timp de o zi intreaga. Apoi se ingroapa in pamant, intr-un substrat de turba usor ingrasata. Cu timpul, cormii freziei tind sa produca cormi mici, ce pot fi dezgropati pentru a fi cultivati separat, cate unul singur.

Freziile se raresc toamna si adesea iarna. Bulbii-tuberi, in momentul in care sunt chizitionati din centrele de specialitate, trebuie sa aibe un aspect sanatos, sa nu aibe urme de mucegai. Pentru plantele din giveci trebuie sa existe asigurarea ca momentul infloririi va fi sigur si ca nu va avea paratizi.

Toaletarea plantei este foarte simpla: e suficient sa se elimine partile neinflorite ale plantei sau partile sale vatamate. Iar transplantarea se face cand este necesar, primavara, la circa 2-3 ani.

Ca adversitati ale plantei se pot aminti atacul acarienilor si al afidelor, impotriva carora se vor utiliza produse specifice. Este foarte daunator pentru planta mucegaiul cenusiu, ce poate sa apara in prezenta excesului de umiditate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu