luni, 26 decembrie 2011

Bradul argintiu


Bradul argintiu (Abies alba) este un brad nativ din Europa, din Muntii Pirinei, la nord de Normadia, in est Muntii Alpi si Muntii Carpati, si pana in sudul Italiei si nordul Serbiei, unde s-a integrat alaturi de apropiatul brad bulgar.
Este un masiv conifer (verde tot timpul) crescand pana la 40-50m (rar 60m) inalţime cu un diametru al trunchiului de până la 1,5 m. Cel mai mare copac masurat a fost de 68 m inaltime si avea o grosime a trunchiului de 3,8 m. Se intalneste la altitudini de peste 500 m, pe munti unde precipitatiile depasesc 1000 mm.
Frunzele sale sunt ca acele aplatizate, 1,8-3 cm lungime şi 2mm latime cu 0,5 mm grosime, de un verde inchis deasupra şi cu 2 benzi lungi albe dedesubt. Conurile au o lungime intre 9-17 cm, cu aproximativ 150-200 de solzi, fiecare solz având 2 seminţe înaripate. Se dezintegrează când se maturizează spre a elibera seminţele.
Bradul argintiu este o componenta importanta a padurii de brazi argintii din zona calcaroasa Dinaric în vestul Peninsulei Balcanice. Este înrudit de aproape cu bradul bulgar (Abies borisiiregis) in continuare în sud in Peninsula Balcanica si cu bradul sicilian (A. nebrodensis), fiind diferit de acestia si alti brazi euro-mediteraneeni prin frunzisul rasfirat, cu frunzele împrastiate in toate directiile. Unii botanisti tratează bradul bulgaresc si bradul sicilian ca varietăţi ale bradului argintiu ca şi A. alba var. acutifolia şi respectiv A. alba var. nebrodensis.
Bradul argintiu este prima specie folosita ca pom de Craciun, dar a fost în mare parte inlocuit cu Bradul Nordmann (care are un frunzis mai dens, mai atractiv), molidul norvegian (mult mai ieftin de crescut) si alte specii. Lemnul este moale si alb, folosit pentru constructie generala si (producerea) manufacturarea hartiei.
Bradul (Abies alba) este cunoscut si pretuit de romani din vremuri imemoriabile. In cele mai multe dintre localitati este numit simplu "brad" sau "brad alb" în altele "brad nemes". Uneori este confundat cu molidul (Picea abies), numit si "molit", "molift", "molin" sau "brad rosu".
Deosebirile principale între brad si molid constau în culoarea scoartei (alburie la brad, rosietica la molid), în aspectul coroanei arborilor maturi (rotunjita la vârf si cu ramurile orizontale la brad, ascutita la vârf si cu ramurile lasate în jos la molid) si morfologia frunzelor (turtite dorso-ventral si cu doua dungi argintii pe dos la brad si patrumuchiate si verzi închis la molid). Cele doua specii se deosebesc si în ceea ce priveste conurile (femele), erecte (ridicate în sus) la brad si nutante (aplecate în jos) la molid. Exista si deosebiri ecologice: bradul este un arbore mai pretentios sub aspectul conditiilor de viata, preferând solurile relativ umede din stationare montane ceva mai calde (nu suporta îngheturile puternice), pe când molidul este indiferent sub aspect hidric, termic si edafic. Din aceste considerente bradul este cantonat, în general la altitudini de 800 - 1300 m, în timp ce molidul urca pâna la 1800 m.
Scoarta, bogata în tanin si rasina,  are utilizari mai ales în industria chimica si în sfera medicala. În scopuri terapeutice se folosesc si vârfurile tinere ale ramurilor si conurile verzi.
Ca arbore ornamental bradul este mai atragator decât molidul, totodata pastrându-si mai mult timp frunzisul (cetina) în spatii închise, ca arbore taiat sau ca verdeata.
Bradul trece din sfera culturii materiale în cea spirituala, devenind subiect al lirismului popularl. Bradul apartine fundamental culturii arhaice românesti. Numele sau este mostenit de la geto-daci. Pe ceramica geto-daca este reprezentat sub forma de ramurica de brad. El este zugravit pe peretii unor pesteri din Dobrogea si Carpati, pe vase de lut si amulete, pe figurine apartinând culturilor Hamangia, Boian, Gumelnita si Cucuteni.
Bradul a fost însotitorul sateanului român de-a lungul întregii sale vieti, prezent fiind în principalele rituri. Se întâlneste atât ca arbore de nastere (înfratirea copilului nascut cu un bradut), arbore de nunta (substituind mirele în prenunta sau "nunta mortului"), cat si ca arbore funerar (pus mai ales la capataiul tinerilor) si arbore de pomana (substituit printr-un pom fructifer).
Se regaseste si ca arbore de bun augur si profilactic, arbore fertilizator, arbore de judecata (bradul justitiar si cel de juramânt), ca stalp de armindeni, arbore purtator de icoane, monument stilimorf, respectiv coloana a cerului.
In ultimele decenii bradul a devenit centrul atentiei sarbatorilor de Craciun. Impodobit cu betele, lumanari, fructe, dulciuri, globuri etc. bradul este aproape nelipsit din casele (orasenilor, în primul rând).
Gatirea bradului este o forma moderna a unui rit precrestin apartinand cultului soarelui. Initial, la solstitiul de iarna, erau aprinse pe dealuri gramezi imense de crengi. Focurile acestea, aveau menirea, în credinta triburilor neolitice si chiar a anticilor, sa dea soarelui energia necesara pentru a putea apare din nou pe cer si a încalzi Pamantul. Cu timpul aceste focuri au început sa se faca nu afara ci în casa, pe vatra.
Pana în urma cu un secol taranii romani mai ardeau pe vatra "butucul Craciunului". O dovada a uzitarii acestor focuri rituale este si fixarea în 20 decembrie a zilei Sf. Ignat, nume ce deriva din termenul "ignis" care înseamna foc. Chiar numele sarbatorii, Craciun, vine din traco-daca, de la butucul ars pe vatra, în jurul caruia se veseleau cei ai casei. Acest butuc s-a numit chiar craciun (din care avem derivatul craci), prin asemanare cu albanezul "kërcuni" si macedoromânul "cartun".
Apoi arderea butucului (a arborelui) a fost substituita cu aprinderea lumanarilor în brad. In România obiceiul "pomului de Craciun" In aceasta varianta se pare ca a fost introdus de catre familia regala, fiind un import german. In ultimii ani a intervenit o alta inovatie, înlocuirea lumanarilor cu beculete electrice. Cu siguranta în urmatoarele decenii bradul va fi eliminat din acest obicei si din vechiul cult al soarelui vor ramâne doar luminitele multicolore. Credem aceasta deoarece populatiile de brad s-au redus foarte mult, specia fiind înscrisa în lista rosie a plantelor din România, ca planta vulnerabila. Renuntarea la împodobirea bradului ar salva de la pieire anual circa doua milioane de exemplare.
In concluzie bradul este o entitate vegetala a florei noastre montane, dar si un simbol ce apartine "ecologiei culturale carpatice". Prin ipostazele sub care se înfatiseaza în mitologia si ritualurile romanesti, bradul reprezinta un autentic document al istoriei si culturii poporului nostru

HOROSCOP URANIA, săptămâna 25-31 decembrie

Săgetător
Pentru cei născuţi în semnul Săgetătorului perioada de sfârşit de an este un pic mai tensionată. Săgetătorul, asemeni celor născuţi în Fecioară, Peşti sau Gemeni trăiesc destul de puternic un careu în T alcătuit de Lună în Peşti, în opoziţie cu Marte şi în cuadratură cu sensul vieţii şi Mercur.
Din păcate, Săgetătorii iau din plin, aş zice iau în piept, întreaga conjunctură astrală. Cu tot felul de informaţii care-i ustură, îi dor, îi enervează, îi destabilizează cu probleme profund divergente, cu imposibilitatea de a se împăca între slujbă, datorie oficială, casă şi familie sau toate problemele care se amestecă halucinant încât nu ştie omul unde să se ducă mai întâi şi ce să rezolve cu prioritate.
Sunt zile de hărţuială, de stres, de nemulţumire, mai puţin de împăcare sau de linişte, de calm, de odihnă. De asemenea, un anume disconfort bănesc poate să apară în viaţa unora dintre aceşti nativi, să nu aibă suficienţi bani să facă toate cumpărăturile, să onoreze toate datoriile, să facă toate plăţile la fine de an, să îşi facă toate plăcerile sau toate mofturile pe care şi le-ar dori într-un moment de sărbătoare sau într-un moment în care întreaga superstiţie a trecerii în noul an îl obligă pe respectivul să facă ceva de natură să compenseze ori să aibă funcţie de port bonheur, să-şi cumpere un obiect de valoare ca să-i meargă bine tot anul, să-şi cumpere ceva care-i face plăcere pe ideea că în felul acesta se desparte de o etapă, de datorii şi strâmtorare financiară, în sfârşit, tot felul de elemente subiective, personale, cu care sunt încărcate aceste gesturi cu componentă financiară.
Apoi este întregul stres profesional şi, cu cât omul are funcţie mai mare şi răspundere, se încarcă cu greutate, dar şi cu conflict. Pentru unii nativi din semnul săgetătorului pot să vină veşti alarmante, nemulţumitoare sau care să sune prost dinspre străinătate.
Alţii chiar pot călători în străinătate sau pot să aibă relaţii chiar de acasă cu străinătatea pe diferite mijloace de comunicare, dar ceea ce vine de acolo să nu-i mulţumească, să nu-i satisfacă, ba chiar să-i pună pe jăratic. Elemente de stres, de răfuială, elemente de conflict, elemente amestecate în care partea de justiţie, partea de înţelegere, partea de cooperare, partea de muncă, partea economică să fie amestecate într-un fel destul de straniu şi greu de disociat. Pentru unele persoane se poate pune chiar problema apărării unui statut personal, a unei condiţii, a funcţiei, a rangului, a numelui sau se mai pune problema recursului la un ajutor către persoane cu putere, membri de familie care să îl susţină, să-l ajute, să se implice în viaţa lui şi să nu-l lase singur la nevoie.
Relaţiile cu copiii pot să fie furtunoase sau abrupte, încărcate de surpriză, iar surpriza să nu fie întotdeauna dintre cele agreabile. Mai există şi riscul ca unii dintre copii să facă nişte trăznăi, mai ales că este şi momentul prielnic să li se urce autonomia, libertatea şi independenţa la cap, să dorească foarte tare să se emancipeze şi să facă tot felul de lucruri pe care numai adolescenţa nedesprinsă încă din copilărie este în stare să le creeze, cu inocenţă, uneori cu inconştienţă, dar cu consecinţe reale.

duminică, 25 decembrie 2011

CRACIUN FERICIT,NATIUNE!

MUZEUL VIRTUAL AL NEAMULUI

Absolut fascinant si incredibil acest muzeu virtual. Deschideti si va minunati cati graficieni ai lumii au putut participa !!!
Toata admiratia pentru Nicolae Ionita si Republica Virtuala de la Ploiesti !
Muzeul, pentru care s-a strans material in ultimii zece ani, pune in valoare lucrarile a peste 1.500 de artisti plastici din 127 de tari. Pentru inceput muzeul va avea deschise 150 de sali de expozitii (pagini web) urmand ca pana la sfarsitul anului numarul acestora sa creasca la peste 1.000.
Vizitatorii vor putea admira portrete, ilustratii, caricaturi, comentarii grafice si tot ceea ce pentru un artist plastic strain poate inseamna ROMANIA prin ceea ce are ea mai semnificativ: personalitatile reprezentative ale neamului romanesc. Vor fi aduse in atentia vizitatorilor cele mai importante 250 de personalitati nationale asa cum au fost ele receptate de unii dintre cei mai importanti artisti plastici din lume, fara prejudecati si fara pareri preconcepute.
COLECTIA CARAGIALE, cea mai mare colectie din lume de portrete ale unei personalitati a culturii universale, pentru prima data pusa in intregime la dispozitia celor interesati la adresa web 
http://www.personality.com.ro/caragiale.htm
Muzeul ofera pentru achizitie, in paginile ANTICARIAT, exponate rarisime, dintre care unele nu pot fi gasite in nici un alt loc din lume. In acest sens va propunem in primul rand anticariatele
CARAGIALE si EMINESCU 
http://www.personality.com.ro/car_antic_1.htm si 
http://www.personality.com.ro/emin_antic.htm )
MUZEUL VIRTUAL AL NEAMULUI ROMANESC este un web site cu mii de imagini. Daca computerul dumneavoastra este mai vechi, cu resurse limitate, este posibil ca multe din aceste imagini sa nu se deschida. Vizitati MUZEUL VIRTUAL AL NEAMULUI ROMANESC:
un proiect cultural proiectat, realizat si finantat de caricaturistul ploiestean Nicolae Ionita.
INTRAREA LIBERA!

luni, 19 decembrie 2011

IARNA LA MUNTE

TEATRU RADIOFONIC

Da click pe adresa de teatru preferata si asculti la tine acasa!

 1001 nopti <http://teatrale.nobody.ro/tag/1001-nopti/>
Al. O. Teodoreanu <http://teatrale.nobody.ro/tag/al-o-teodoreanu/>
Alejandro Casona <http://teatrale.nobody.ro/tag/alejandro-casona/>
Alexandru Kirițescu <http://teatrale.nobody.ro/tag/alexandru-kiri%c8%9bescu/>
Alexandr Vampilov <http://teatrale.nobody.ro/tag/alexandr-vampilov/>
Andersen <http://teatrale.nobody.ro/tag/andersen/>
Anton Holban <http://teatrale.nobody.ro/tag/anton-holban/>
Arkadi Arkanov <http://teatrale.nobody.ro/tag/arkadi-arkanov/>
Aurel Baranga <http://teatrale.nobody.ro/tag/aurel-baranga/>
Branislav Nušić <http://teatrale.nobody.ro/tag/branislav-nusic/>
Brătescu Voineşti <http://teatrale.nobody.ro/tag/bratescu-voinesti/>
Bulat Okudjava <http://teatrale.nobody.ro/tag/bulat-okudjava/>
Camus <http://teatrale.nobody.ro/tag/camus/>
Carlo Goldoni <http://teatrale.nobody.ro/tag/carlo-goldoni/>
casting <http://teatrale.nobody.ro/tag/casting/>
Cervantes <http://teatrale.nobody.ro/tag/cervantes/>
Charles Charras <http://teatrale.nobody.ro/tag/charles-charras/>
Charlotte Bronte <http://teatrale.nobody.ro/tag/charlotte-bronte/>
Constantin Negruzzi <http://teatrale.nobody.ro/tag/constantin-negruzzi/>
Costache Caragiale <http://teatrale.nobody.ro/tag/costache-caragiale/>
D. D. Patrascanu <http://teatrale.nobody.ro/tag/patrascanu/>
Delavrancea <http://teatrale.nobody.ro/tag/delavrancea/>
Dino Buzzati <http://teatrale.nobody.ro/tag/dino-buzzati/>
Duiliu Zamfirescu <http://teatrale.nobody.ro/tag/duiliu-zamfirescu/>
Dumitru Solomon <http://teatrale.nobody.ro/tag/dumitru-solomon/>
Edmond Rostand <http://teatrale.nobody.ro/tag/edmond-rostand/>
Eminescu <http://teatrale.nobody.ro/tag/eminescu/>
existentialism <http://teatrale.nobody.ro/tag/existentialism/>
Federico García Lorca <http://teatrale.nobody.ro/tag/federico-garcia-lorca/>
Francoise Dorin <http://teatrale.nobody.ro/tag/francoise-dorin/>
G. Calinescu <http://teatrale.nobody.ro/tag/g-calinescu/>
Gala Galaction <http://teatrale.nobody.ro/tag/gala-galaction/>
Gellu Naum <http://teatrale.nobody.ro/tag/gellu-naum/>
Gianni Rodari <http://teatrale.nobody.ro/tag/gianni-rodari/>
Gogol <http://teatrale.nobody.ro/tag/gogol/>
Harriet Beecher Stowe <http://teatrale.nobody.ro/tag/harriet-beecher-stowe/>
Hector Malot <http://teatrale.nobody.ro/tag/hector-malot/>
I. Valjan <http://teatrale.nobody.ro/tag/i-valjan/>
 Ilf si Petrov <http://teatrale.nobody.ro/tag/ilf-si-petrov/>
Ion A. Bassarabescu <http://teatrale.nobody.ro/tag/ion-a-bassarabescu/>
Ion Băieșu <http://teatrale.nobody.ro/tag/ion-baie%c8%99u/>
J. D. Salinger <http://teatrale.nobody.ro/tag/salinger/>
Jean Anoulih <http://teatrale.nobody.ro/tag/anoulih/>
Jean Cocteau <http://teatrale.nobody.ro/tag/jean-cocteau/>
 John Osborne <http://teatrale.nobody.ro/tag/john-osborne/>
Karl Wittinger <http://teatrale.nobody.ro/tag/karl-wittinger/>
Kincses Elmer <http://teatrale.nobody.ro/tag/kincses-elmer/>
Lermontov <http://teatrale.nobody.ro/tag/lermontov/>
Liviu Rebreanu <http://teatrale.nobody.ro/tag/liviu-rebreanu/>
Lucian Blaga <http://teatrale.nobody.ro/tag/lucian-blaga/>
Marin Sorescu <http://teatrale.nobody.ro/tag/marin-sorescu/>
Matei Millo <http://teatrale.nobody.ro/tag/matei-millo/>
Max Frisch <http://teatrale.nobody.ro/tag/max-frisch/>
Mihail Bulgakov <http://teatrale.nobody.ro/tag/mihail-bulgakov/>
 Mihail Kogalniceanu <http://teatrale.nobody.ro/tag/mihail-kogalniceanu/
Mihail Sebastian <http://teatrale.nobody.ro/tag/mihail-sebastian/>
Mile Poposki <http://teatrale.nobody.ro/tag/mile-poposki/>
Mircea Eliade <http://teatrale.nobody.ro/tag/eliade/>
Molière <http://teatrale.nobody.ro/tag/moliere/>
Oscar Wilde <http://teatrale.nobody.ro/tag/oscar-wilde/>
Panait Istrati <http://teatrale.nobody.ro/tag/panait-istrati/>
Peter Shaffer <http://teatrale.nobody.ro/tag/peter-shaffer/>
premii <http://teatrale.nobody.ro/tag/premii/>
Radu Andrei Hora <http://teatrale.nobody.ro/tag/radu-andrei-hora/>
Radzinski <http://teatrale.nobody.ro/tag/radzinski/>
Sadoveanu <http://teatrale.nobody.ro/tag/sadoveanu/>
Scott Fitzgerald <http://teatrale.nobody.ro/tag/scott-fitzgerald/>
Shaw <http://teatrale.nobody.ro/tag/shaw/>
Slavici <http://teatrale.nobody.ro/tag/slavici/>
Stendhal <http://teatrale.nobody.ro/tag/stendhal/>
Suhovo Kobalin <http://teatrale.nobody.ro/tag/suhovo-kobalin/>
teatru absurd <http://teatrale.nobody.ro/tag/teatru-absurd/>
teatru poetic <http://teatrale.nobody.ro/tag/teatru-poetic/>
Tennessee Williams <http://teatrale.nobody.ro/tag/tennessee-williams/>
 Tolstoi <http://teatrale.nobody.ro/tag/tolstoi/>
Turgheniev <http://teatrale.nobody.ro/tag/turgheniev/>
Urmuz <http://teatrale.nobody.ro/tag/urmuz/>
Vasili Șukșin <http://teatrale.nobody.ro/tag/vasili-%c8%99uk%c8%99in/>
Victor Eftimiu <http://teatrale.nobody.ro/tag/eftimiu/>
Victor Ion Popa <http://teatrale.nobody.ro/tag/victor-ion-popa/>
Václav Havel <http://teatrale.nobody.ro/tag/vaclav-havel/>
William Gibson <http://teatrale.nobody.ro/tag/william-gibson/>
AUDITIE PLACUTA!

vineri, 9 decembrie 2011

Ninge...ninge,,,ninge...

Horoscop 2012-Sagetator


In 2012, sagetatorii se trezesc la viata. Este anul primavaratec al acestei zodii, care se va reinventa si se va redescoperi. Regasiti frumusetea vietii si incepeti sa va faceti planuri serioase de viitor. dragostea va fi in prim plan pentru sagetatori in 2012, multe intamplari din acest an urmand sa va ofere o serie intreaga de beneficii. cel mai important este ca nativii acestei zodii sa se redescopere. Latira spirituala va fi una foarte importanta, iar armonia in jur va fi dezideratul principal.

Cariera


Vesti bune pentru sagetatori din punct de vedere profesional. Astrele se aranjeaza pozitiv in 2012 si favorizeaza salturi in cariera, mai ales in perioada ianuarie - martie. veti lua foarte in serios orice sarcina va este trasata sau fiecare proiect pe car eil obtineti daca suneti liber profesionist. Veti face tot posibilul sa rezolvati cum se poate mai bine tot ce aveti de facut, maximizandu-va sansele de a obtine o promovare dar si venituri mai mari. Energia de a realiza ce v-ati propus este prezenta in sistemul sagetatorilor. Respectul si admiratia vor fi vizibile, dar o atitudine diplomata, rezervata din partea dvs va va ajuta mai mult in cazul unor situatii tensionate. Ultimele dou trei luni trebuie sa dati dovada de prudenta legat de locul de munca.


Dragoste

Sagetatorii sunt iscoditori, exploratori, curiosi, vor sa testeze situatii si senzatii noi. Exact asa vor proceda si in dragoste, in 2012. Eventuale dezamagiri, obstacole sau chiar inimi zdrobite nu par sa fie insurmontabile. Optimismul le va permita sa vada mereu partea plina a paharului. Chiar si pentru cei care sunt implicati intr-o relatie de cuplu, aceasta va evolua si vor aprea etapele decisive, cand va trebui sa hotarati daca mergeti mai departe sau nu. Acum se va vedea profunzimea sentimentelor. Planetele vor schimba viziunea dvs despre dragoste si intimitate. Pentru Sagetatorii singuri, apar noi relatii de prietenie care in timp pot evolua in relatii foarte puternice, de dragoste foarte intensa. Decembrie 2012 este perioada cea mai buna pentru viata afectiva. Perechea potrivita ar putea fi gasita chiar acum!

Bani

2012 este un an echilibrat din punct de vedere al banilor. In primele trei luni puteti obtine sume suplimentare de bani pe care le veti folosi pentru plata unor datorii sau facturi mai vechi. O mai buna gospodarire si o modificare a administrarii finantelor personale este recomandata. Cheltuiti cu atentie, fara sa va implicati in proiecte costisitoare. Nu este deloc rau sa incercati sa economisiti niste bani pentru zile mai negre. Noiembrie 2012 pare sa fie luna norocoasa la bani pentru Sagetatori.

Sanatate

per total, starea de sanatate a Sagetatorilor, in 2012, este una de la foarte buna in sus. Primele trei luni ale anului pot aduce insa mici probleme cu sistemul nervos sau cu pielea. Este necesar un efort de impunere a unui program zilnic echilibrat, cu atentie speciala acordata orelor de masa si de odihna. Daca exagerati cu munca, puteti da peste cap sistemul nervos si apar insomniile. Vremea buna trebuie sa va scoata din casa pentru mai multe activitati sportive si de relaxare. Cu o atitudine pozitiva finalul anului va va gasi sanatosi si increzatori in fortele proprii.

sâmbătă, 3 decembrie 2011

HOROSCOP SAGETATOR-DECEMBRIE 2011

In decembrie2011,horoscopul Sagetatorului marcheza o etapa din viata orientata spre potentarea resurselor interioare si necesitatea de a castiga mai multi bani, doua aspecte ce pot da nastere , adeseori, unor conflicte ireconciliabile.

Pe 4 si 31 decembrie au loc doua cuadrate intre Mercur si Marte , ce sunt de natura a-ti pune pe jar impulsivitatea si cheful de cearta sau, din contra , a te aduce in preajma unor persoane agresive sau foarte critice.
Poti trece printr-o perioada incarcata de stres si situatii neplacute , marcata de necesitatea de a finaliza cat mai repede niste sarcini sau treburi.Conflictele de interese sunt in masura sa para mai des decat de obicei , asa ca nu este deloc timpul nimerit pentru intalniri importante , initierea de noi proiecte sau propuneri de afaceri.

Incepand cu 10 decembrie , Uranus ajunge in tranzit direct in Berbec , expunandu-te unor noi experiente avand darul de a te face sa capeti o intelegere mai profunda a individualitatii tale si a resurselor tale creative.Este de asteptat ca acest aspect astral sa te zgaltaie din comoditatea vietii si sa te determine sa iti canalizezi energia in directii inedite.Drept rezultat , poti fi mereu intr-o stare de alerta , apt sa gasesti noi solutii pentru noi probleme.Stabilitatea si constanta nu sunt pe placul lui Uranus si necesitatea de a te pune de acord cu lucruri si evenimente neasteptate iti daruieste oportunitatea de a iti pune in valoare unicitatea , resursele interioare si adaptabilitatea.

Luna plina si eclipsa lunara aparute pe 10 decembrie in sectorul Gemenilor au potentialul de a-ti oferi avantaje din partea oamenilor apropiati , gratie eforturilor pe care le-ai depus pana acum pentru construirea unor legaturi umane bazate pe dedicare si reciprocitate.

O noua faza din viata ta , strabatuta de dorinta de a te afirma si a-ti apara cu orice pret idealurile si opiniile , este initiata din 13 decembrie, sub influenta revenirii lui Mercur in aspect direct in Sagetator si prima ta casa (casa vietii personale si a aspectului exterior).Nu mai ai destula rabdare pentru a-i intelege pe cei din jur si a ceda din interesele tale in favoarea celor ale altor persoane.Desi, in acest fel, exista posibilitatea sa iti castigi respectul celorlalti , nu ai cum , in nici un mod, sa le trezesti simpatia.

Din 20 decembrie, patrunderea lui Venus in Varsator si a treia casa a Sagetatorului (casa comunicarii si influentelor de mediu) marcheaza un interval caracterizat mai curand de limpezire a mintii si pace sufleteasca , decat de o mare efervescenta a trairii.Este o vreme oportuna comunicarii de orice fel , primirii si darurii de vesti bune.Perspectivele despre o noua etapa a educatiei se imbina cu integrarea fericita in colectivitatile din care faci parte.Relatiile cu rudele sunt reinnoite ori invaluite de o aura de armonie.

Simtul practic si materialismul iti sunt buni tovarasi odata cu 22 decembrie , ca efect al tranzitului Soarelui in in regatul Capricornului .Valorificarea mai aplicata a resurselor tale interioare poate fi o alta orientare imprimata de catre acest tranzit.

Luna noua rasarita pe 24 decembrie in Capricorn subliniaza influenta anterioara , sugerandu-ti sa te conectezi cu talentele tale native.Daca reusesti sa aduci mai multa ordine in viata ta , ai sansa de a-ti pune in valoare , intr-un mai mare grad , darurile personale insuficient exploatate pana in prezent.

De pe 25 decembrie , iesirea lui Jupiter din turnura retrograda in Taur iti pune la dispozitie un considerabil aflux de energie si incredere in propria-ti fiinta , fapt ce iti permite sa abordezi sarcinile de zi cu zi intr-un mod mult mai imaginativ sau cu o sporita atitudine pozitiva.Vitalitatea si viziunea conferite de catre Jupiter iti deschid calea pentru niste importante realizari , determinandu-te, eventual, sa iti stabilesti teluri mult mai ambitioase pentru viitor.


HOROSCOPUL DRAGOSTEI SAGETATORULUI in decembrie 2011


Iesirea lui Uranus din aspect retrograd in cea de-a cincea casa a Sagetatorului (casa dragostei si creativitatii) favorizeaza inchegarea unor relatii amoroase caracterizate mai curand de o mare intensitate senzuala decat de sansa unei evolutii pe termen lung.

Eclipsa Luna ivita in 10 decembrie pe cerurile celei de-a saptea case a Sagetatorului (casa parteneriatelor si relatiilor interumane) este pe punctul de a-ti darui , in fine, favorurile unei persoane indelung curtate , sau de a-ti prilejui o adanca contopire cu partenerul de cuplu.De fapt, ceea ce se intampla acum reprezinta o consecinta directa a straduintelor tale de a te implini prin iubire.

HOROSCOPUL carierei si banilor SAGETATORULUI  in decembrie 2011


Odata cu 22 decembrie, vizita anuala a Soarelui in cea de-a doua casa a Sagetatorului (casa banilor si reurselor) te directioneaza spre o viziune practica asupra vietii si te provoaca sa te implici in initiative financiare sugerate in perioada cand Soarele a tranzitat intaia ta casa.Unii dintre nativii din zodia Sagetatorului incep, in acest ciclu solar , sa isi castige existenta gratie investitiei pe care au facut-o in pregatirea lor profesionala.

Pe 24 decembrie, Luna noua din a doua casa a Sagetatorului iti accentueaza dorinta de a-ti revizui abordarea financiara a vietii.Uneori, o exagerare a unei astfel de tendinte si goana exclusiva dupa posesiuni exterioare te pot indeparta , insa, de o dezvoltare autentica a potentialului tau.

Tranzitul direct al lui Jupiter in a sasea casa a Sagetatorului (casa muncii si sanatatii) are capacitatea de a-ti schimba , incepand cu 25 decembrie, atitudinea fata de munca si sfera profesionala.O parte dintre Sagetatori sunt impulsionati de dorinta de a-si schimba serviciul , trecand intr-un domeniu de activitate mult mai potrivit temperamentului si inzestrarilor , indiferent de salariu ori statut profesional.